lørdag den 24. oktober 2020

Historiske personer pt. IV

 

Vlad "Spidderen" Dracul


Du kender sikkerts historien om Grev Dracula, den onde vampyr hersker, der drikker blod og forføre kvinder. Historien om Dracula blev gjort kendt a forfatteren Bram Stoker i bogen af samme navn fra 1897. 

Det er svært at sige om der egentlig har fandtes vampyrer, men der har faktisk levet en prins ved navn Vlad Dracul. 



Vlad Dracul lll blev født i år 1431 i  i den transylvanske by Sighişoara. 
 
Hans far Vlad II Dracul, var i eksil i Transylvanien. Her forsøgte han at samle opbakning til sine planer om at overtage den valakiske trone fra den daværende prins Alexandru l. 

Dracula havde en ældre bror, Mircea, og en yngre bror, Radu den Smukke.  Hans uddannelse begyndte i 1436, efter at hans far besatte den valakiske trone og havde dræbt hans sin rival Alexandru l. Hans træning var typisk for enhver anden kongelig søn i Europa. Dracula lærte alle de ting om krig og fred, der var forventet af en kristen ridder, han mistede dog sin kristne tro hen ad vejen.


Da tyrkerne kom for a invadere i 1442, forsøgte faderen at holde sig neutral. Tyrkerne blev holdt tilbage af ungarerne og indsatte Basarab II på tronen. Vlad II Dracul fik  tilbageerobret magten året efter med tyrkernes hjælp. For at vise sin taknemmelighed over for den tyrkiske sultan, underskrev han en kontrakt, der ikke blot forpligtede ham til at sende en årlig skat, men også til at forsyne sultanens harem med unge drenge fra området. For at forsikre sultanen om sin gode vilje, blev hans to yngste sønner sendt til sultanen i 1444. Dracula forblev gidsel hos sultanen indtil 1448. I disse fire år mistede Vlad sin tillid til sin far og sin familie. Hans far havde solgt ham, for at redde sit eget skind. 


Vlad bliver fyrste for første gang over Valakiet i år 1448. 


Han bliver væltet samme år i november og flygter til Moldavien, hvor han bliver venner med fyrst Bogdans søn, den jævnaldrende Stefan, som egentlig er den eneste ven han får. 

I 1456 lykkedes det ham at eroble Valakiet tilbage. 

Under hans regeringstid straffede han sine fjender, blandt andet tyrkerne der tog stjal hans barndom, med pælespidning. Altså fik de en pæl igennem kroppen, mens de var  i live (Uha.) Han nærede også et had til ugifte kvinder der ikke var jomfruer og gifte kvinder der begik utroskab, de blev spiddet igennem et vis sted (avs). 



Vlads død kom i 1476 via. et baghold fra Ottomanske soldater, han blev halshugget og hans hoved blev sendt til sultanen af Konstantinopel som et trofæ. 


Tepes betyder groft oversat "Spidderen" og Dracul betyder "Dragens søn". 




mandag den 12. oktober 2020

Fight Night - Film VS. Serie

 Young Victoria VS. Victoria

Victoria blev dronning af England som 18-årig. 

Disse to versioner skildre hendes kamp for blive taget alvorligt som kvinde i en magtpostion, og hendes familie liv og ægteskab til Prins Albert af Saxe-Gotha. 

Begge skildringer er gode på hver deres måde.


 

The young Victoria

Victoria

Udgivelsesår: 2008

Udgivelsesår: 2016-19

Cast: Emily Blunt, Rupert Friend, Miranda Richardson, Jim Broadbent.

Cast: Jenna Coleman, Tom Hughes, Rufus Sewell, Nell Hudson, David Oakes.

Instruktør: Jean-Marc Vallée

Instruktør: Daisy Goodwin

0-10 point:

0-10 point: 

Kostumer: 6

Kostumer: 8

Makeup/hår/styling: 7

Makeup/hår/styling: 7

Historisk præsicion: 5

Historisk præcision: 7,5

Fri fortolkning: 7

Fri fortolkning: 8

Imdb ratings: 7,3

Imdb ratings: 8,2


 Og vinderen med 38,7 point er:

Victoria! ♛



søndag den 4. oktober 2020

Noget der går mig på...

 




Folk der synes det er Ok at tegne/skrive/understrege i biblioteksbøger, bør lide samme skæbne som dem bogen handler om, i dette tilfælde er det en bog om slaveri i det gamle Rom, 

lyder som en passende straf...

Blog-arkiv