onsdag den 12. juni 2019

Louis XIV's hverdags-rutine 

Billedresultat for louis xiv

7:30:

Kongen vækkes af sin kammertjener. Læger, kongens tjenere og dem af højeste rang, kommer ind i rummet til påklædnings-ceremoni. Han bliver derefter barberet og friseret.  


10:00

Kongens forlader sine gemakker og går igennem spejlsalen. Denne tur igennem salen gav hoffets folk en mulighed for at se deres konge, og efter aftale sige et par ord til ham. Derefter tager han i slottets kirke, til en halv times messe. 


11:00:

  Tilbage i sine gemakker holdt han råd. Søndag og onsdag var det statsrådet. mandag, tirsdag og lørdag var han i møde med finansrådet. Torsdag og fredag kan der om nødvendigt være et andet møde med stats eller religionsrådet. 


13:00: 

I sine gemakker, spiste kongen frokost alene, og sad ofte foran sit vindue imens. En sjælden gang var der også et par stykker fra hoffet til stede. 


14:00:


Om eftermiddagen gik kongen en tur i sin store have, eller kørte en tur i hestevogn med en eller flere damer. Han holdt også meget af at gå på jagt i de nærliggende skove

18:00:


Om aftenen ville han underskrive papirer i sit sekretariat og tilbringe tid med sin elskerinde (og senere kone) Madame De Maintenon


21:00:

Når det var til aftensmad, foregik det i kongens gemakker. Han sad omgivet af sin nærmeste royale familie. Efter middagen gik han igennem sit soveværelse og ud til salonen for at hilse på damerne fra hoffet. Derefter gik han tilbage til sine kamre for at snakke om mindre seriøse emner med sin nærmeste familie og venner. 



23:30: 


Som det allersidste på dagen, var det tid til afklædnings-ceremonien. Et lidt kortere version end den om morgenen. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Blog-arkiv