torsdag den 10. oktober 2019

Kurtisane - datidens sugarbaby?


Kurtisaner 
Datidens sugarbabyer?

Først og fremmest vil jeg forklare hvad en sugarbaby er:

Sugarbaby eller sugardating som det hedder er et fænomen, der stammer fra Amerika.

En sugarbaby er en kvinde (typisk ung) der tager penge for sit selskab, ofte betalt af velhavende mænd (typisk ældre). Det kan være alt fra middage, fester, rejser til seksuelle ydelser. 

Man har i Danmark også hørt om unge piger der melder sig til disse "dating-sider" fordi det virker som en let måde at få ekstra penge og designer tøj, uden at man behøver at kalde det prostitution.

 Om det er prostitution eller ej kan man altid diskutere, men det er en anden sag. 

Konceptet med at unge kvinder/piger tager imod penge for deres selskab, så de kan leve et glamourøst liv er ikke noget nyt. 

Siden de første konger og kejsere, har der været kvinder der har levet af deres ungdommelige charme og kroppe, og fået noget til gengæld. 

Disse kvinder blev kaldt kurtisaner (engelsk: Courtesans)


Hvad er en kurtisane?
Kurtisaner kunne være mange forskellige slags kvinder fra mange forskellige baggrunde og klasser. Nogle kurtisaner var adelige, eller havde adelig familie, mens andre kunne være kvinder fra bordeller eller gaden. Disse kvinders mål var at stige i rang, tjene penge og blive forgudet af en velhavende mand.

 Det var meget almindeligt for konger i bla. europa at have sådanne forhold helt op til 1900-tallet.

 I Danmark har vi foreksempel hørt om Christian 7's elskerinde Støvlet Cathrine, som han rejste rundt med til diverse bordeller. Hun var en kvinde der tilfredsstillede hans tilbøjeligheder. Hun havde dog ikke større indflydelse på landet eller historien som mange andre har haft. 

Herunder vil jeg fortælle om de mest kendte kurtisaner fra historien, som fik mest magt,  rigdom eller indflydelse hos paver, konger og adelige mænd.


Giulia Farnese

Billedresultat for giulia farnese   Billedresultat for giulia farnese

Giulia Farnese levede fra 1474 – 1524

Hun var en ung kvinde der i renæssancens Rom, blev pave Alexander Sixtus (Rodrigo Borgia) elskerinde.

Hun var gift med Orsini Orsino som var stedsøn af Adriana de Mila, en tredje fætter til kardinal Rodrigo Borgia, som dengang var vicekansler i kirken. 

I 1492 blev Rodrigo (Alexander Sixtus) valgt som pave, og indledte et forhold til Giulia. 
Det vides ikke præcist hvilket år (eller hvor) de mødtes. 

 Eftersom Alexander var en mand over 60 som havde 5 børn med sin tideligere elskerinde Vanozza Cattanei, som også var oppe i årene, faldt han for denne unge og smukke kvinde. Giulia blev beskrevet som "Giulia La Bella" (smukke Giulia) og nogen gange også som "Kristus brud".  

Efter Alexander var blevet valgt som pave, flyttede han sine børn til vatikanet, så de kunne bo sammen. Giulia fik værelser tæt på familien, og formede et meget nært forhold til hans yngste datter Lucrezia. Det var ikke ualmindeligt for paver at have elskerinder, og hun blev næsten en del af familien. 

Alexander fik bestilt en maler til Giulia som lavede flere portrætter af hende, og fik på grund af sin magt over paven skaffet en plads til sin bror Alessandro Farnese som kardinal (var der nogen der sagde nepotisme?).



Madame De Pompadour 

Billedresultat for madame de pompadour   Billedresultat for madame de pompadour

Madame De Pompadour levede 1721-1764 


 Jeanne Antoinette Poisson var kong Louis XV af Frankrigs elskerinde fra 1745-1764.
Hun beskrives ofte som en kvinde der havde politiske evner, men dette er blot noget man sagde eller mente fordi hun havde en mening om mange ting, (som hun dog ikke altid havde forstand på)



Hun blev som barn spået en fremtid som kongens yndling og gik efter at følge denne drøm og skæbne.  


Selvom hun kom fra middelklassen, fik hun en god uddannelse og var god til at danse, synge og skrive. 


Hendes mand Charles Guillaume Le Normant d'Étiolles, havde forbindelser til hoffet og hun kom der ofte for at besøge bekendte og deltage i selskaber, hvilket tiltrak kongens opmærksomhed. Hun var ikke kun hans elsker, men også en af hans mest betroede venner.  I 1745 blev hun udnævnt til markise af Pompadour, som er en lillle fransk landsby. 


Pga. denne nye romance blev hendes ægteskab med d'Étiolles ophævet.  

Der var mange andre kvinder der ville have kongens gunst og det var en lang og hård kamp om at holde sin plads. Hun var kongens elskerinde i 23 år.


Hun var en trendsætter og fik en særlig pink farve opkaldt efter sig, der blandt andet blev brugt til rouge. Hun sørgede for at indynde sig hos  dronningen Maria Leszczyńska, der ikke havde så mange nære venner.

 Hendes venskab med dronningen var meget heldigt, da det gav hende en plads som æresdame hos hende, efter hun ikke længere var kongens elskerinde. 


Madame De Montespan 

Billedresultat for madame de montespan   Billedresultat for madame de montespan

Madame De Montespan levede 1640-1707

Francoise Athenais De Rochechouart var kong Louis XIV af Frankrigs mest kendte og længst varende elskerinde. Hendes mor var hofdame hos Anne af Østrig, som var Louis mor.  
Hun blev ofte inviteret til fester på versailles slottet, og til en stor fest som blev holdt af kongens bror Philippe D'Orleans. På dette tidspunkt havde kongen en anden elskerinde ved navn Louise De Valliere. Det lykkedes dog Montespan at få skubbet hende til side med hjælp fra sine venner i hoffet. Louise De Valliere trak sig tilbage og flyttede til et kloster.

 Louis og Athenais have et stærkt bånd og gjorde ikke skjul på deres tiltrækning og føleser for hinanden, også foran Louis dronning Maria Theresa. Louis og Athenais fik 7 børn sammen, flere end han fik med sin kone. Hun krævede en guvernante til sine børn, men det var ikke så ligetil da det kun var dronninger der havde det, men alligevel fik hun en: Madame Scarron (Maintenon som senere ville tage hendes plads).  

Kongen gjorde disse børn legitime, så de havde en bedre plads i fremtiden. 

Eftersom Louis var svær at tilfredsstille havde han også andre elskerinder, 
og Athenais vidste at hun ikke var ung forevigt,  prøvede hun flere metoder for at holde på ham. Hun opsøgte en kvinde ved navn Agathe som havde forstand på gift, hekseri og sådanne ting der var ulovlige dengang. Athenais var desperat, og frygtede at kongen var træt af hende, så derfor gik hun med til et satanistisk ritual.

 Dette ritual krævede en satanistisk præst, blodet fra et spædbarn og nogle forskellige sataniske remser. Dette hjalp dog ikke, så hun prøvede men en "kærligheds eleksir", som egentlig var gift. Alt dette fandt Louis ud af og besluttede sig for at lade hende blive i hoffet på betingelserne: Hun må ikke drikke alkohol, skal komme til alle gudstjenester i kirken, må ikke spille om penge og skal være ydmyg. Efter mere end 20 år ved kongens side, var hun nu ude, og hendes plads blev taget af en af hendes næreste og mest betroede venner; hendes guvernante Madame De Maintenon, som senere blev kongens kone. 



Diane De Poitiers

Billedresultat for diane de poitiers  Billedresultat for diane de poitiers

Diane De Poitiers levede 1499-1566 

Hun var i det franske hof hofmesterinde og elskerinde til kong Francis i, og og blev som 35 årig elskerinde til hans søn den femtenårige fremtidige kong Henry ll. Han blev senere gift med Katarina De Medici, hvilket Diane accepterede fordi hun vidste at han kun elskede hende. Hun opmuntrede ham faktisk til at besøge sin dronnings sovekammer ofte, fordi hun forstod hvor vigtigt det var at få arvinger. 
Hun tog ikke kun af kongens behov, men hjalp også til da dronningen lå syg. 

Hun tog sig af Henry og Katarinas børn, og deres uddannelse, og bestemte over deres guvernante og deres opdragelse. 

Henry og Diane fik designet et symbol/logo med deres to forbogstaver der kan ses mange steder blandt andet ved Louvre Museum, Fountainbleau, og Chenonceaux. 
Han gav hende mange gaver i form af kronjuveler, penge og slottet Chenonceaux som dronning Katarina gerne ville have haft. 

Henry døde i 1559, fordi han blev skadet i en ridderturnering, og Diane fik ikke lov at se ham, selvom han insisterede på at han ville se hende. Dronningen inviterede hende ikke engang til hans begravelse, og tog det slot han havde givet hende, tilbage. 


Billedresultat for Chenonceaux



Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Blog-arkiv