torsdag den 21. november 2019

Top 5 Torsdag


Dronninger

Denne top 5, fortæller om mine yndlingsdronninger og deres indflydelse på politik, mode og deres lands historie.


5. Anne Boleyn

Billedresultat for Anne boleyn

Anne Boleyn var dronning af England fra 1533-1536. 
Denne status opnåede hun ved at forføre kong Henry lll 
og få ham til at forlade sin kone. 

Hun var ung, smuk og intelligent, hvilket hun udnyttede. Henry ønskede sig en søn og arving, men Anne gav ham kun en datter; den fremtidige Elizabeth 1.
Senere blev hun beskyldt for hor, incest og hekseri, og endte med at miste hovedet. 


4. Mary Stuart

Billedresultat for mary stuart

Mary Stuart var arving til den skotske og engelske trone. Hun blev som spæd dronning af Skotland, og som femårig forlovet til den kommende konge af Frankrig Francis ll. 
I 1558 blev hun gift med Francis, og året efter blev de konge og dronning af Frankrig. Dette varede dog kun omkring ét år, da Francis blev meget syg og døde.

 Efter hans død vendte hun tilbage til Skotland for at tage sin trone, der på det tidspunkt var styret af hendes storebror James. Hun var kusine til Elizabeth Tudor, og de havde begge to krav på den engelske trone. Eftersom hun var katolik og England var blevet protestantisk, forsøgte hun at få flere katolske følgere der kunne hjælpe hende med at overtage England. 

For at øge sine chancer for at folket ville vælge hende som Englands dronning, giftede hun sig med sin fætter Henry Stuart, som også var katolik. Med ham fik hun én søn, som gjorde hendes position mere sikker i forhold til Elizabeth der hverken blev gift eller havde nogen arvinger. 

På grund af den lange strid med Elizabeth, blev hun halshugget på Elizabeth's ordre i år 1587. Hendes søn James blev den første konge af Skotland og England. 


3. Marie Antoinette

Billedresultat for marie antoinette

Når man siger dronning af Frankrig siger man automatisk Marie Antoinette.
Marie Antoinette var den sidste dronning af Frankrig, før den franske revolution.

Hun blev som 14 årig gift med den franske tronarving Louis XVI, og fire år senere blev de konge og dronning. De regerede fra 1774 til de blev halshugget i 1792. 
Marie Antoinette fødte tre børn, men kun to af dem overlede. 

Hun var kendt for sit massive pengeforbrug på tøj, sko, parykker og alle mulige ligegyldige ting, til sig selv og sine veninder. Nå ja, og et diamant halsbånd til sin hund. 

Hun havde en ekslusiv gruppe af venner, som hun holdt fester med i sit sommerslot Petit Trianon. Ikke alle var inviterede, og etiketten fra Versailles tog hun heller ikke med til sit fristed. 

Al denne ekstravagance og uvidenhed om livet uden for hoffet, havde sin pris. Efter mange år af overforbrug, skandaler og rygter, blev Marie og Louis jagtet af oprører og til sidst lagt under guillotinen. 


2. Catherine De Medici

Billedresultat for catherine de medici

Catherine De Medici var fra den meget velhavende italienske slægt Medici, som havde styret Italiens finanser i mange år. I 1533 blev hun gift med prins Henry af Valois, og i 1547 blev de konge og dronning af Frankrig. Med ham fik hun 10 børn og hendes tre ældste sønner, blev alle sammen konger af Frankrig, nogle lidt længere tid end andre. 
Da hendes ældste søn Francis ll døde, og hans kun 9 årige bror, blev konge, påtog hun sig rollen som regent.

 I 1572 opstod St. Bartholomew's dag massakren, som var en målrettet gruppe af mord, begået af katolikker, rettet mod prostestanterne. Denne episode menes at at være blevet tilskyndet af Catherine. Der er ikke noget præcist tal, men man mener at mellem 5000-30.000 mennesker døde. 


1. Elizabeth Tudor 

 Billedresultat for Elizabeth Tudor

Elizabeth Tudor var den uønskede datter af Henry VIII og hans anden kone Anne Boleyn.

Efter hendes mors død, blev hun gjort illegitim og fjernet fra arvefølgen til den engelske trone. Efter hendes halvsøster Mary døde i 1558, blev hun dronning, hvilket hun var i 45 år.

Hun blev aldrig gift og fik heller ingen børn. Hun havde den samme elsker ved navn Robert Dudley i flere år, men de kunne ikke være sammen officielt, eftersom han allerede var gift. 

Hun var kendt som "jomfrudronningen" selvom hun havde affærer og rygterne sagde at hun havde født flere børn, som blev holdt hemmelige. Under hendes regeringstid fik hun skabt fred og økonomisk fremgang. 

Philip II af Spanien, der havde været gift med Elizabeth's søster Mary I, var den mest magtfulde katolske konge på dette tidspunkt. I 1588 satte den spanske flåde, på omkring 130 skibe, 8.000 søfolk og 18.000 soldater, kurs mod England for at invadere England og vælte den protestantiske dronning Elizabeth.

 9. juli beskadigede den engelske flåde den den spanske flåde i det afgørende slag ved Gravelines. Fem spanske skibe gik tabt, og mange blev hårdt ramt. Flåden trak sig tilbage, og deres mål blev ikke opnået. Dette blev betragtet som en af Elizabeth's største sejre. 

Hun havde en lang kamp mod sin kusine Mary Stuart, fordi de begge var arvinger til den engelske trone. Da hun blev gjort opmærksom på at Mary havde planlagt at snigmyrde hende, handlede hun hurtigt og kom sin kusine i forkøbet. Hun fik hende indespærret i over 20 år og til sidst halshugget. Hun var ganske enkelt, bare hurtigere og mere iskold, hvilket gjorde hun beholdt den engelske trone, til sin død. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Blog-arkiv