onsdag den 5. maj 2021

En kort omgang med:

 Kønsrollernes udvikling i familien

(Dette var iøvrigt en skole opgave, men i får den alligevel)

"Patriarkatets fald"

1910

Omkring århundredeskiftet var den danske familie baseret på patriarkatet. Som man kan se på billedet sidder faren den eneste på en stol, nærmest som en konge på en trone, og sønnen som sandsynligvis er familiens arving, læner sig lidt op ad ham. Moren står i baggrunden og ser mere ud som om hun omfavner familien, hvilket måske også er det hun gør i overført betydning fordi hun er den der står for alt hvad der foregår i hjemmet. Det er moren eller kvinderne der står for madlavningen, rengøringen og børnepasning.

Mandens opgave er at gå på arbejde, og sørge for at pengene slår til. Da det er ham der tjener pengene er det også ham der bestemmer hvordan de skal bruges og hvem der skal arve i sidste ende. 

 

1930

Denne familie er stadig påvirket af de patriarkalske roller. Manden arbejder hele ugen, og børnene der ikke er store nok til at gå i skole, bliver passet hjemme af moren. Nogle kvinder arbejder som syersker, og på fabrikker, men de fleste familier har en mand i arbejde og en kvinde hjemme. 

1950

 På dette tidspunkt er det blevet lidt mere normalt for kvinder at gå på arbejde, bla. Som telefonister, butiksansatte og rengøringsdamer. Det forventes stadig at moren har masser af tid til det huslige og til børnene. Manden arbejder lange dage, og forventer at maden er klar når han kommer hjem og at børnene makker ret. 


1970

 Hvis man antager at kvinden i midten er moren i familien, er der her sket et stort skred i forhold til de forrige familieforhold. Kvinden er ikke tilknappet og trist at se på, men ser ud som en der har masser af fritid og mulighed for at arbejde. Da det er begge parter der går på arbejde er det ikke kun manden der bestemmer over økonomien. Hvis faren driver eget firma er det dog meget naturligt at det er en af sønnerne der overtager det.


1990

På dette billede er det moren der sidder ned, men det betyder ikke at hun er familiens overhoved som på første billede. Kvinderne er ikke klædt i kjoler eller dragter der er feminine, men bestemmer selv om de vil gå i bukser og t-shirt, eller noget helt andet. Kvinderne tjener nødvendigvis ikke så meget som mændene, men der er næsten ligeså mange kvinder på arbejdsmarkedet som mænd.

 

2010

I moderne tider er det fuldstændig individuelt hvordan familien er sammensat. Der findes masser af karrierekvinder og hjemmegående fædre, og omvendt. Man planlægger efter karriere og er praktisk anlagt, ikke efter samfundets forventninger eller fordomme. Køn er efter hånden blevet flydende, og kvinder kan klæde sig maskulint og mænd kan være omvendt. Der er ingen faste roller, som familie kan man selv vælge hvem der gør hvad og hvordan.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Blog-arkiv