torsdag den 20. august 2020

Codex Gigas/Codex Gigantum

 Djævelens Bibel
Codex Gigas – bursarts's Blog
Codex Gigas, Djævlebibelen, Djævelens Bibel eller Codex Gigantum (Kæmpebogen) og Gigas Librorum (Bøgernes jætte) er et bibelhåndskrift i formatet 89x49cm og med en vægt på 75 kg. Ifølge legenden skal den være skrevet på en enkelt nat af en munk med cellearrest - med djævelens hjælp.

Codex Gigas - Wikipedia, den frie encyklopædi
Bogen er skrevet i benediktinerklosteret Podlažice i Böhmen på 160 sider af æselhud. Den er en af de bedst bevarede bøger fra middelalderen.
I bogen er der et stort billede af djævelen, som menes at være munkens måde at takke djævelen for hans hjæp. Det har givet næring til navnet Djævlebibelen.
Den og Codex Argenteus, Sølvbibelen, blev svensk krigsbytte, da svenskerne erobrede Prag i 1648, På dronning Kristinas ordre, og har tilhørt Kungliga Biblioteket siden 1649. Bogen er en del af den svenske kulturarv. Da det svenske slot i 1697 brændte, skulle bogen reddes og for at gøre det hurtigt blev den kastet ud af vinduet. Ham der skulle gribe den fik den i hovedet og døde, fordi den var så tung.
(Den er iøvrigt med i filmen "The Girl king" hvor Dronning Kristina viser den til sin elskerinde Ebba Sparre og har et hedt øjeblik i dens nærvær)
Object of Intrigue: The Devil's Bible - Atlas Obscura
Bogen findes i dag på det kongelige bibliotek i Sverige. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Blog-arkiv