onsdag den 26. maj 2021

Jeg tager bladet fra munden Pt. I

Kritik af Kronborg

Det sker meget sjældent at min puls kommer højt nok op til at jeg får lyst til at dele det. Det sker oftest kun når folk badmouther mine interesser, eks. en skolekammerat dissede Lejre Forsøgscenter til en der aldrig har været der, og på forhånd ødelagde hendes forventninger osv. Det ødelagde mit humør. 

Jeg faldt sidste år over denne her video med Anna Sophia Hermansen fra Berlingske og jeg blev faktisk lettere irriteret, hvis ikke LIDT meget... 


Ligner det Draculas dødsbo? bare fordi det er et gammelt slot? det kan jeg ikke se mig enig i.

Ja du har ret i at det er synd at de forfalder og selvfølgelig skal det holdes ved lige. 

Jeg forstår godt at det er vigtigt at de er bedre til at informere om de udstillede genstande, for gæsternes skyld. 

Herfra går det ned af bakke.... 

Hvad har du imod børneteater?, skal børn ikke opleve noget i øjenhøjde mens de er der?

Du er utilfreds med Hamlet og at det opføres på slottet for gæsterne, og synes at man burde fokusere på de danske konger. Må jeg lige minde dig om at Hamlet var hvad der gjorde Kronborg kendt, og at folk der kommer fra udlandet for at se slottet, garanteret også lærer om de danske monarker.

I de fleste slotsbutikker strømliner de deres udvalg, og er meget souvenir orienteret i form af nøgleringe, kopper og andet man kan bruge til hverdag. Men du vil have dansk design? pointen med souvenirs er at de er billige og viser hvor man har været, ikke at man kan fremvise en skål fra et mærke ingen uden for Danmark har hørt om. 

Hen mod slutningen påpeger du at der er mange gæster, men at de sikkert ikke kommer tilbage medmindre de har fået det hvide snit, skulle det være morsomt?!?! at folk kun gider komme tilbage hvis de har en psykisk sygdom?!?! det er et utroligt stødende statement, og hvis det er en reference til Hamlet, så er den godt nok sløj. 



tirsdag den 25. maj 2021

En hurtig omgang med

 Margrethe 1 


Jeg har set traileren til den nye film om Margrethe den første, og dette er mine umiddelbare tanker:

Trine Dyrholm ser sgu godt ud, med fletninger

Først anden gang jeg så traileren genkendte jeg Jakob Oftebro

Det er på tide at Margrethe 1. Får sin egen film

Colorgradingen og det visuelle ser mørkt ud og stiler efter en middelalder vibe, jeg er spændt på at se om det lykkes eller om jeg bliver træt af det i længden.

Jeg har aldrig før hørt om instruktøren Charlotte Sieling...

Jeg håber denne film får samme billetsalg og status som En kongelig affære, en så vigtig fortælling fortjener det. 

tirsdag den 18. maj 2021

Becoming Elizabeth

 Et sneak peak på den nye serie om 

Elizabeth Tudor's teenage år



Krydser fingre for at den også bliver tilgængelig i DK.
Præmiere dato er endnu ikke offentlig gjort.


Richard lll

Kongen af parkeringspladsen

Richard 3. var konge af England fra 1483-1485. 

Han fik ingen arvinger, og blev myrdet af Henry Tudor i slaget ved Bosworth Field, som senere tog tronen som begyndelse på Tudor slægten.

På en parkeringsplads i Leicester er der under en udgravning blevet fundet et skelet der blev undersøgt på University of Leicester, og nu viser det sig at det tilhører den over 500 år gamle konge. Parkeringspladsen skulle efter sigende været bygget oven på resterne af et kloster.



Skelettet er beskrevet som "svagt, kvindeligt og krumrygget". Pukkelryggen skyldtes skoliose. Der var i alt 10 alvorlige skader, otte i hovedet. Desuden var manden tilsyneladende begravet uden kiste og med hænderne bundet. 

En meget uværdig begravelse for en konge.




onsdag den 5. maj 2021

En kort omgang med:

 Kønsrollernes udvikling i familien

(Dette var iøvrigt en skole opgave, men i får den alligevel)

"Patriarkatets fald"

1910

Omkring århundredeskiftet var den danske familie baseret på patriarkatet. Som man kan se på billedet sidder faren den eneste på en stol, nærmest som en konge på en trone, og sønnen som sandsynligvis er familiens arving, læner sig lidt op ad ham. Moren står i baggrunden og ser mere ud som om hun omfavner familien, hvilket måske også er det hun gør i overført betydning fordi hun er den der står for alt hvad der foregår i hjemmet. Det er moren eller kvinderne der står for madlavningen, rengøringen og børnepasning.

Mandens opgave er at gå på arbejde, og sørge for at pengene slår til. Da det er ham der tjener pengene er det også ham der bestemmer hvordan de skal bruges og hvem der skal arve i sidste ende. 

 

1930

Denne familie er stadig påvirket af de patriarkalske roller. Manden arbejder hele ugen, og børnene der ikke er store nok til at gå i skole, bliver passet hjemme af moren. Nogle kvinder arbejder som syersker, og på fabrikker, men de fleste familier har en mand i arbejde og en kvinde hjemme. 

1950

 På dette tidspunkt er det blevet lidt mere normalt for kvinder at gå på arbejde, bla. Som telefonister, butiksansatte og rengøringsdamer. Det forventes stadig at moren har masser af tid til det huslige og til børnene. Manden arbejder lange dage, og forventer at maden er klar når han kommer hjem og at børnene makker ret. 


1970

 Hvis man antager at kvinden i midten er moren i familien, er der her sket et stort skred i forhold til de forrige familieforhold. Kvinden er ikke tilknappet og trist at se på, men ser ud som en der har masser af fritid og mulighed for at arbejde. Da det er begge parter der går på arbejde er det ikke kun manden der bestemmer over økonomien. Hvis faren driver eget firma er det dog meget naturligt at det er en af sønnerne der overtager det.


1990

På dette billede er det moren der sidder ned, men det betyder ikke at hun er familiens overhoved som på første billede. Kvinderne er ikke klædt i kjoler eller dragter der er feminine, men bestemmer selv om de vil gå i bukser og t-shirt, eller noget helt andet. Kvinderne tjener nødvendigvis ikke så meget som mændene, men der er næsten ligeså mange kvinder på arbejdsmarkedet som mænd.

 

2010

I moderne tider er det fuldstændig individuelt hvordan familien er sammensat. Der findes masser af karrierekvinder og hjemmegående fædre, og omvendt. Man planlægger efter karriere og er praktisk anlagt, ikke efter samfundets forventninger eller fordomme. Køn er efter hånden blevet flydende, og kvinder kan klæde sig maskulint og mænd kan være omvendt. Der er ingen faste roller, som familie kan man selv vælge hvem der gør hvad og hvordan.


søndag den 2. maj 2021

Blog-arkiv